Analysis of the operational and environmental efficiency of brazilian firms listed in the meat and meat products subsector

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Authors

DOI:

https://doi.org/10.21680/2176-9036.2025v17n2ID34846

Keywords:

Operational Efficiency, Environmental Efficiency, Meat and derivatives

Abstract

Purpose: To investigate the Operational and Environmental efficiency levels of Brazilian firms listed on the Brazilian stock exchange (B3), in the Meat and Meat Products subsector.

Methodology: To this end, with data collected in the financial statements and sustainability reports of companies with all information available for the three years analyzed (JBS S.A., Marfrig Global Foods S.A., BRF S.A. and MINUPAR Participações S.A.), the non- parametric Data Envelopment Analysis (DEA), with product orientation and constant returns (CCR output).

Results: It was noted that Marfrig is a reference in Operational and Environmental efficiency. BRF demonstrated advances in operational efficiency, increasing the score from 0.1% in 2020/2021 to 55.99% in 2022, however, still far from the benchmark (Marfrig), indicating important room for improvement. JBS achieved 100% operational efficiency in 2022, but presented intermediate levels in previous years, with moderate environmental efficiency scores throughout the analyzed period.

 Contributions of the Study: By using the Data Envelopment Analysis (DEA) technique and considering financial and environmental variables, the study offers a comprehensive assessment of the performance of these companies, highlighting opportunities to improve operational efficiency and proposing sustainable strategies. The analyzes reveal striking differences between companies, highlighting the need for specific approaches to optimize resources and reduce environmental impacts. The findings significantly contribute to improving competitiveness and sustainability in the Meat and Meat Products sector, providing valuable insights for managers, researchers and policymakers.

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Author Biographies

João Carlos Hipólito Bernardes do Nascimento, Universidade Federal do Piauí - UFPI

Doutor em Ciências Contábeis pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ), Mestre em Contabilidade na área de concentração Contabilidade Gerencial pela Fundação Instituto Capixaba de Pesquisas em Contabilidade, Economia e Finanças (FUCAPE), Especialista em Gestão de Recursos Humanos pela Universidade de Pernambuco - UPE, MBA em Gestão de Negócios pela Escola de Engenharia e Agrimensura da Bahia - EEA, graduado em Ciências Contábeis pela Faculdade de Ciências Aplicadas e Sociais de Petrolina (2009) e em Tecnologia em Processos Gerenciais pela Universidade Norte do Paraná (2006). Premiado pela Fundação Instituto Capixaba de Pesquisa em Contabilidade, Economia e Finanças (FUCAPE) em 2º lugar no concurso nacional de monografia em 2009 (Prêmio Excelência Acadêmica - Sérgio de Iúdicibus). Docente do curso de Bacharelado em Administração de Empresas (Campus Amílcar Ferreira Sobral) e do programa de Pós-Graduação em Gestão Pública da UFPI. Participa, desde 2010, como avaliador do Prêmio Excelência Acadêmica, concurso nacional de monografia promovido pela FUCAPE Business School, além de ser parecerista de eventos e revistas qualificadas pela CAPES na área de Administração Pública e de Empresas, Ciências Contábeis e Turismo. Enquanto Pesquisador, lidera o grupo de pesquisa Excelência na Gestão (UFPI), além de participar do grupo de pesquisa Ciência e Ensino Contábil (UFRJ). Está Editor Gerente da Revista de Gestão e Contabilidade da UFPI (G?Cont), periódico que tem por Missão difundir e promover o conhecimento na área de Gestão (Administração, Contabilidade, Economia e Finanças), através do meio digital, de forma gratuita, aberta a todos os interessados. Atualmente é professor Adjunto da Universidade Federal do Piauí (UFPI). Atua principalmente nos seguintes temas: Gestão Pública, Ensino e Pesquisa em Administração e Contabilidade e Governança Corporativa.

Juliana Reis Bernardes, UFPI

Mestra em Administração e Desenvolvimento Empresarial pela Universidade Estácio de Sá. Docente na Universidade Federal do Piauí (UFPI).

Victor Manuel Reis de Matos Gamosa, UFPI

Bacharelando em Ciências Contábeis na Universidade Federal do Piauí (UFPI)

Alisson Thiago de Sousa Gomes, UFPI

Especialista em Auditoria, Graduado em Ciências Contábeis.

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Published

03-07-2025

How to Cite

Nascimento, J. C. H. B. do, Bernardes, J. R., Gamosa, V. M. R. de M., & Gomes, A. T. de S. . (2025). Analysis of the operational and environmental efficiency of brazilian firms listed in the meat and meat products subsector: _. REVISTA AMBIENTE CONTÁBIL - Universidade Federal Do Rio Grande Do Norte, 17(2), 1–18. https://doi.org/10.21680/2176-9036.2025v17n2ID34846

Issue

Section

Section 1: Accounting Applied to the Business Sector (S1)