ANALYSIS OF COSTS FROM THE VALUE OF MILK AND DAIRY CHAIN IN SERIDÓ OF RIO GRANDE DO NORTE

Authors

  • Valeska de Sousa Costa Universidade Federal do Rio Grande do Norte - UFRN
  • Amanda Borges de Albuquerque Assunção Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Magno Marcos Bezerra da Costa Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Márcia Josienne Monteiro Chacon Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Abstract

This study aims to analyze the costs from the value chain of milk and dairy products small producers of Seridó the state of Rio Grande do Norte, helping them through an assessment of the costs, so there is introduction of a costing system. Its problem is whether Seridó smallholders have an adequate system for costing can efficiently manage their capital, aiming at cost reduction and optimization profits. The research is characterized as descriptive, case study and qualitative. The analyzed data are of a production facility in the region during the year 2012, which still presents a quite rudimentary costing system. The average monthly gross income is R$ 2,377.80, the monthly average total cost is R$ 2,561.02 and average monthly milk production is 1552.21 /L, with an average loss of R$ 0.12 per liter of milk sold. Thus, according what was analyzed can be concluded that face the challenges to evolve small milk producers need more efficient and viable alternatives.

Keywords: Cost analysis. Milk production. Value chain of milk.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Valeska de Sousa Costa, Universidade Federal do Rio Grande do Norte - UFRN

Graduanda em Ciências Contábeis pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Amanda Borges de Albuquerque Assunção, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Doutoranda em Administração pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Magno Marcos Bezerra da Costa, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduado em Zootecnia pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Márcia Josienne Monteiro Chacon, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Doutoranda em Ciências Contábeis pela Universidade de Málaga - Espanha

References

ANUALPEC – Anuário da Pecuária Brasileira. São Paulo: FNP, 2001.

AZEVEDO, Denise Barros et al. Integração da pecuária leiteira com a piscicultura familiar: uma alternativa à sustentabilidade. Anais... 51º Congresso SOBER - Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – Belém/PA, 2013.

AZEVEDO, F.F. Seridó Potiguar: dinâmica sócio-espacial e organização do espaço agrário regional. Uberlândia: Composer, 2005.

BATALHA, M. O. et al. Gestão integrada da agricultura familiar. São Carlos: EduFSCar, 2005.

BEUREN, Ilse Maria et al. Como elaborar trabalhos monográficos em contabilidade. 3. ed. São Paulo: Atlas, 2009.

BRITO, Eduardo de et al. Aplicação do valor justo aos ativos biológicos e produtos agrícolas na pecuária bovina. Custos e @gronegócios - v. 10, n. 1 – JanMar – 2014.

CHOY. Amy K. Fair Value as a Relevant Metric: A Theoretical Investigation. Social Science Research Network. Janeiro de 2006. Disponível em <http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1007491%3E.Acesso> Acesso em: 30 ago. 2014.

CPC - Comitê de Pronunciamentos Contábeis. Pronunciamento Técnico CPC 29 - Ativo Biológico e Produto Agrícola. Agosto, 2009.

CREPALDI, Silvio Aparecido. – Contabilidade Rural: uma abordagem decisorial. 7. ed. – São Paulo: Atlas, 2012.

EMBRAPA – Empresa brasileira de pesquisas agropecuárias, 2012. Sistema de Produção. Disponível em: <http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Leite/importacia.html.> Acesso em: 19 de julho de 2013.

EMATER-RN – Relatórios de atividades de 2012. – Natal, 2013. Disponível em: <http://adcon.rn.gov.br/acervo/emater/doc/doc000000000001054.pdf > Acesso: 28 de agosto de 2014.

GALVÃO JÚNIOR, José Geraldo Bezerra. Caracterização dos sistemas de produção de leite bovino na microrregião Seridó do estado do Rio Grande do Norte. Macaíba, 2012.

GIL, Antônio Carlos. Como elaborar projetos de pesquisa. 5. ed. São Paulo: Atlas, 2010.

HERCULANO, H. de A.; ALVES, I. A. Q. Identificação e mensuração dos entraves organizacionais: uma análise da gestão estratégica de custos na cadeia produtiva de leite e derivados. Custos e @gronegócios online - v. 10, n. 1 – JanMar - 2014.

INTERNATIONAL ACCOUNTING STANDARDS BOARD – IASB (2003) IAS 41 – Norma Internacional de Contabilidade – IAS 41 – Agricultura – Jornal Oficial da União Europeia, Outubro 2003

MAIA, G. P. S.; PINTO, A. R.; ROITMAN, F. B. Pecuária leiteira no Brasil: uma avaliação do poder de mercado dos laticínios em regiões selecionadas. Anais... 52º Congresso SOBER - Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – Goiânia/GO, 2014.

MAGRO, Cristian Baú Dal et al. Contabilidade rural: comparativo na rentabilidade das atividades leiteira e avícola. Custos e @gronegócios online - v v. 9, n. 1 – Jan/Mar - 2013.

MARION, José Carlos. Contabilidade Rural: contabilidade agrícola, contabilidade da pecuária. 14 ed. São Paulo: Atlas, 2014.

MARION, José Carlos; SEGATTI, Sonia. Sistema de gestão de custos nas pequenas propriedades leiteiras. Custos e @gronegócios online - v. 2 - n.2 - Jul/Dez - 2006.

MARTINS, Eliseu. Contabilidade de custos - 9. ed. São Paulo: Atlas, 2009.

MARTINS, P.C.; GUILHOTO, J.J.M. Leite e derivados e a geração de emprego, renda e ICMS no contexto da economia brasileira. Embrapa Gado de Leite. Juiz de Fora, MG. 2001.

MARTINS, Vinicius Aversari. Contribuição à Avaliação do Goodwill: Depósitos Estáveis, Um Ativo Intangível. Dissertação (Mestrado) - Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade, Universidade de São Paulo, São Paulo, 2002.

MENDONÇA, Kamila Viera; CAMPOS, Robério Telmo. Avaliação econômica e administrativa da produção de queijo no estado do Ceará: um estudo de caso. Fortaleza, 2008.

KOEHIER, J.C. Caracterização bovinocultura de leite Estado do Paraná – Secretaria da Agricultura e do Abastecimento – SEAB- Departamento de Economia Rural – DERAL, Divisão de Conjuntura Agropecuária – DCA, 2000.

SILVA FILHO, A. C. da C.; MACHADO, M. A. V.; MACHADO, M. R. Custo histórico X valor justo: qual informação é mais value relevant na mensuração dos ativos biológicos? Custos e @gronegócios online - v. 9, n. 2 – Abr/Jun - 2013.

OHIO, Masahiko et al. Princípios básicos para produção de leite bovino – Curitiba: Imprensa da UFPR, 2010.

VASCONCELLOS, M. A. S.; GARCIA, M. H. Fundamentos de Economia. 2. ed. São Paulo: Saraiva, 2006.

Published

08-01-2015

How to Cite

COSTA, V. de S.; ASSUNÇÃO, A. B. de A.; COSTA, M. M. B. da; CHACON, M. J. M. ANALYSIS OF COSTS FROM THE VALUE OF MILK AND DAIRY CHAIN IN SERIDÓ OF RIO GRANDE DO NORTE. REVISTA AMBIENTE CONTÁBIL - Universidade Federal do Rio Grande do Norte, [S. l.], v. 7, n. 1, p. 89–108, 2015. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/ambiente/article/view/5602. Acesso em: 27 jul. 2024.

Issue

Section

ARTICLES