Alecrim (rosmarinus officinalis): main features

Authors

Keywords:

Rosmarinus officinalis; Medicinal plants; Phytotherapy.

Abstract

Rosemary (Rosmarinus officinalis) is widely used in folk medicine, rosemary has a bittersweet taste, being used in breads, preparations containing meat and to adorn salads. The antioxidant properties of rosemary extract have received considerable attention in recent years, being recognized since ancient times. More recently, attempts have been made to determine the chemical structure of the plant's active constituents, with rosmanol and the diterpenes rosmaridiphenol and rosmariquinone having already been identified. The research is characterized as a quantitative, descriptive, retrospective study, carried out through a literature review of the literature, consisting of available scientific articles and online databases. The study was carried out through a bibliographic review, considering the rosemary (rosmarinus officinalis) and, seeking to present the main evidences present in the literature about its therapeutic potential. In recent times, the use of medicinal plants has been very significant. According to data from the World Health Organization (WHO), 80% of the world population uses folk medicine to alleviate or cure diseases. The biological activities of this plant have been related to its phenolic compounds and its volatile constituents, such as carnasol, carnosic acid and rosmarinic acid present in non-volatile extracts, and ?-pinene, bornyl acetate, camphor and 1.8 -cineol present in the essential oil of this plant. Smaller constituents can also influence their biological activity due to the possibility of a synergistic effect between their constituents.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALMELA, L. SÁNCHEZ, M. B, FERNÁNDEZ, L. J. A, ROCA, M. J, R. V. Liquid chromatographic-mass spectrometric analysis of phenolics and free radical scavenging activity of rosemary extract from different raw material. J Chromatogr, v. 1120, n. 1, p. 221-9, 2006.

AMARAL, G. P. et al. Protective action of ethanolic extract of Rosmarinus officinalis L. in gastric ulcer prevention induced by ethanol in rats. Food and Chemical Toxicology, v. 55, p. 48-55, 2013.

ANGIONI, A.; BARRA, A.; CERETI, E.; BARILE, D.; COÏSSON J. D.; ARLORIO M.; DESSI S.; CORONEO, V.; CABRAS, P. Chemical ANS. Farmacopeia Brasileira. v. 1, p. 546. 2010. Disponível em: www.anvisa.gov.br/hotsite/cd_farmacopeia/index.htm. Acesso: 15 outubro 2020.

BADREDDINE, B. S. et al. Composição química dos óleos essenciais de Rosmarinus officinalis e Lavandula stoechas e seus efeitos inseticidas sobre Orgyia trigotephras (Lepidoptera: Lymantriidae). J Coast Life Med , v. 3, p. 64-69, 2015.

BAEK, J. Y. et al. Papel protetor da peroxiredoxina III mitocondrial contra a apoptose induzida por UVB de queratinócitos epidérmicos. Journal of Investigative Dermatology, v. 137, n. 6, pág. 1333-1342, 2017.

BARATA, L. Empirismo e ciência: Fonte de novos Fitomedicamentos. Revista Ciência e Cultura, 2005, v. 57, n. 4, p. 4-5.

BEVILACQUA, H. G. C. R. Planejamento de horta medicinal e comunitária. Divisão Tec. Esc. Municipal de Jardinagem / Curso de Plantas medicinais – São Paulo, 2010. Disponível em http://www.google.com.br/q=nuplan+plantas+medicinais.

BORRÁS-LINARES, I. et al. Rosmarinus officinalis sai como uma fonte natural de compostos bioativos. International Journal of Molecular Sciences , v. 15, n. 11, pág. 20585-20606, 2014.

BRASIL 1973-lei no 5991 de 17 de Dezembro de 1973.Dispõe sobre o controle sanitário do comercio de drogaria, medicamentos, insumos farmacêuticos e correlatos e dá outras providBências, de 19 de dezembro de 1973.

BRASIL 2009-in no 9 de 17 de agosto de 2009.Dispõe sobre a relação de produtos permitidos para dispensação e comercialização em farmácias e drogarias, de 18 de agosto de 2009.

BRASIL, Ministério da Agricultura. Secretaria de Políticas Agrícolas, 2010

BRASIL, Ministério da Agricultura. Secretaria de Políticas Agrícolas, 2009

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº277, de 22 de setembro de ,2005. Regulamento Técnico para Café, Cevada, Chá, Erva-Mate e Produtos Solúveis. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 29 jun.2005b

BRASIL. Plantas Medicinais e Fitoterapia. Ministério da Saúde. Brasília, DF, 2012;

CAETANO, N.N.; FONTE, J.R.; BORSATO, A.V. Sistemas de produção de plantas medicinais na região metropolitana de Curitiba. Rev. Bras. Farmacogn, v.13, supl., p.74-77, 2003.

CARDOSO, G. H. S. Cytotoxicity of aqueous extracts of Rosmarinus officinalis L. (Labiatae) in plant test system. Braz. J. Biol., v. 74, n. 4, p. 886-889, 2014.

CHOY, H.S.; PANAYI, G. S. Vias das citocinas e inflamação articular na artrite reumatoide. New England Journal of Medicine, v. 344, n. 12, pág. 907-916, 2001.

CLEFF BM. Avaliação da atividade antifúngica do óleo essencial de Origanum vulgare L.frente a fungo de importância em veterinária com ênfase em candida spp. [Tese de doutorado]. Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2008. 114p.

DEBERSAC, P. et al. Effects of a water-soluble extract of rosemary and its purified component rosmarinic acid on xenobiotic-metabolizing enzymes in rat liver. Food and Chemical Toxicology, v. 39, n. 2, p. 109-117, 2001.

DEL BANO, M. J. et al. Phenolic diterpenes, flavones, and rosmarinic acid distribution during the development of leaves, flowers, stems, and roots of Rosmarinus officinalis. Antioxidant activity. Journal of agricultural and food chemistry, v. 51, n. 15, p. 4247-4253, 2003.

DWORKIN, Robert H. et al. Recomendações para o manejo farmacológico da dor neuropática: uma visão geral e atualização da literatura. In:Procedimentos da Clínica Mayo. Elsevier, 2010. p. S3-S14.

EL-NAGGAR, S. A. et al. Eficácia do extrato de folhas de Rosmarinus officinalis contra hepatotoxicidade induzida por ciclofosfamida. Pharmaceutical biology , v. 54, n. 10, pág. 2007-2016, 2016. Enfermagem, v. 15, p. 115-121, 2006.

FIRESTEIN, G. S. Evolução dos conceitos de artrite reumatóide. Nature , v. 423, n. 6937, pág. 356-361, 2003.

FONSECA, M.C.M. Epamig pesquisa, produção de Plantas Medicinais para Aplicação no SUS. Espaço para o produtor, Viçosa, 2012.

HARRIOTT, M. M.; NOVERR, M. C. Candida albicans e Staphylococcus aureus formam biofilmes polimicrobianos: efeitos na resistência antimicrobiana. Agentes antimicrobianos e quimioterapia, v. 53, n. 9, pág. 3914-3922, 2009.

HASSANI, F. V.; SHIRANI, K.; HOSSEINZADEH, H. Rosemary (Rosmarinus officinalis) as a potential therapeutic plant in metabolic syndrome: a review. Naunyn-Schmiedeberg's archives of pharmacology, v. 389, n. 9, p. 931-949, 2016.

HUSSAIN, A. I.; ANWAR, F.; CHATHA, S. A. S.; JABBAR, A.; MAHBOOB, S.; NIGAM, P. S. Rosmarinus officinalis óleo essencial: antiproliferativo atividades antioxidantes e antibacterianas. Brazilian Journal of Microbiology, v. 41, p. 1070-1078. 2010.

IVAN, Ana LM et al. O ditiocarbamato de pirrolidina inibe a inflamação da pele induzida por UVB e o estresse oxidativo em camundongos sem pêlos e exibe atividade antioxidante in vitro. Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. v.

, p. 124-133, 2014.

LAKHAN, S. E.; AVRAMUT, M. Metaloproteinases de matriz na dor neuropática e enxaqueca: amigos, inimigos e alvos terapêuticos. Pesquisa e tratamento da dor, v. 2012, 2012.

LISI, L. et al. mTOR kinase: a possible pharmacological target in the management of chronic pain. BioMed Research International, v. 2015, 2015.

LIU, T.; GAO, Yong-Jing; JI, Ru-Rong. Papel emergente dos receptores Toll-like no controle da dor e coceira. Boletim de neurociência, v. 28, n. 2, pág. 131-144, 2012.

MAKINO, T. et al. Inhibitory effect of Perilla frutescens and its phenolic constituents on cultured murine mesangial cell proliferation. Planta medica, v. 64, n. 06, p. 541-545, 1998.

MATIOLLI, L. S. Avaliação da citotoxicidade e atividade antioxidante de plantas condimentares. Dissertação (Mestrado em Biociências) – Faculdade de Ciências e Letras, Universidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, Assis, 2014.

MORENO, S.; SCHEYER, T.; ROMANO, C. S. Vojnov AA. Antioxidant and antimicrobial activities of Rosemary extracts linked to their polyphenol composition. Free Radic Res, v. 40, n. 2, p. 223-31, 2006.

O'CONNELL, H. A. et al. Influences of biofilm structure and antibiotic resistance mechanisms on indirect pathogenicity in a model polymicrobial biofilm. Applied and Environmental Microbiology, v. 72, n. 7, p. 5013-5019, 2006.

OLD, E. A.; CLARK, A. K.; MALCANGIO, M.The role of glia in the spinal cord in neuropathic and inflammatory pain. In:Pain control. Springer, Berlin, Heidelberg, 2015. p. 145-170.

OLIVEIRA, M. R. Os componentes da dieta ácido carnósico e carnosol como agentes neuroprotetores: uma visão mecanicista. Neurobiologia molecular , v. 53, n. 9, pág. 6155-6168, 2016.

RAŠKOVI?, A.; MILANOVI?, I.; PAVLOVI?, N.; et al. Antioxidant Activity of Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Essential Oil and its Hepatoprotective Potential. BMC Complementary and Alternative Medicine, v. 14, p. 225, 2014.

ROZMA, N. T.; JERSEK, B. Antimicrobial activity of rosemary extracts (Rosmarinus officinalis L.) against different species of Listeria. Acta Agric Slov, v. 93, n. 1, p.51-8, 2009.

SCHOMBERG, D, et al. Dor neuropática: papel da inflamação, resposta imune e atividade do canal iônico nos mecanismos de lesão central. Annals of neurciences , v. 19, n. 3, pág. 125, 2012.

, Instituto de Estudos Acadêmicos para Seniores, Lisboa, 2011.

VALSECCHI, A, E. et al. A isoflavona de soja genisteína reverte o estado oxidativo e inflamatório, dor neuropática e déficits neurotróficos e vasculares em modelos de ratos com diabetes. Jornal europeu de farmacologia, v. 650, n. 2-3, pág. 694-702, 2011.

VAN LAETHEM, A.; GARMYN, M. AGOSTINIS, P. Iniciando e propagando sinais apoptóticos em queratinócitos irradiados com UVB. Photoochemical & Photobiological Sciences, v. 8, n.3, pág. 299-308, 2009.

VASKO, M.R; CAMPBELL, W.B; WAITE, KJ A prostaglandina E2 aumenta a liberação de neuropeptídeos estimulada pela bradicinina de neurônios sensoriais de rato em cultura. Journal of Neuroscience , v. 14, n. 8, pág. 4987-4997, 1994.

WOLFFENBUTTEL, A. N. Base da química dos óleos essenciais e aromaterapia: abordagem técnica e científica. São Paulo: Roca, 2010.

YESIL-CELIKTAS, O.; SEVIMLI, C.; BEDIR, E.; VARDAR-SUKAN, F. Inhibitory effects of rosemary extracts, carnosic acid and rosmarinic acid on the growth of various human cancer cell lines. Plant Foods for Human Nutrition, v. 65, n. 02, p. 158-163. 2010.

Published

26-05-2021

How to Cite

AMARAL, S. M.; CARVALHO , L. Q. C. .; PEREIRA, N. A. C. de S. .; SOUSA SOBRINHO, M. de F. .; SOUSA SOBRINHO, M. K. de .; SANTOS, L. D. L. dos .; BARBOSA , M. C. N. A. .; SILVA , B. L.; RODRIGUES, A. E. F.; LINHARES, B. O. .; CARVALHO, F. da S.; CUNHA, A. P. G. da; SOLANO, L. dos S. .; SANTOS, D. O. .; LOPES, L. A. de S. Alecrim (rosmarinus officinalis): main features. Revista de Casos e Consultoria, [S. l.], v. 12, n. 1, p. e24651, 2021. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/casoseconsultoria/article/view/24651. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos de Revisão