Doces de Crianças

sobre comida e ritual em giras de ibejadas

Authors

  • Morena Barroso Martins de Freitas PPGAS/MN/UFRJ

DOI:

https://doi.org/10.21680/2446-5674.2019v6n11ID16527

Keywords:

antropologia do ritual;, umbanda;, ibejada;, doces;, Rio de Janeiro

Abstract

In this article, I bring some festive and consultation giras of ibejada, the Children that are part of the pantheon of umbanda deities and are the subject of my doctoral research. I observed these rituals in umabanda centers at Rio de Janeiro. Looking upon the presence and circulation of sweets in these rituals, I try to think of what food communicates to us about these entities and these events. Sweets nourish and qualify these Children. Candies, pears and apples circulate in these rituals materializing, mediating and communicating advice, protection, thanks, requests and devotion.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AUTOR, 2015.

CAMPELO, Marilu Marcia. As crianças do céu e as crianças da terra nos terreiros umbandistas. Monografia apresentada ao Prêmio Sílvio Romero –IBAC. Rio de Janeiro: [s.n.], 1993, 93 p.

CAPONE, Stefania. Divine children: the ibejis and the erês in Brazilian Candomblé. In PEEK, Philip (éd.). Twins in African Cultures and the Diaspora: Double Trouble or Twice Blessed. Bloomington: Indiana University Press, 2011, pp. 290-305.

CASCUDO, Luís da Câmara. História da alimentação no Brasil. 3.ed. São Paulo: Global, 2004

DA MATTA, Roberto. Carnavais, paradas e procissões: reflexões sobre o mundo dos ritos. In: ______. Carnavais, malandros e heróis. Para uma sociologia do dilema brasileiro. Rio de Janeiro: Zahar, 1979, p. 35-66.

FOWLES, Severin. The perfect subject (postcolonial objects studies). Journal of Material Culture. 21(1), 2016, pp. 9-27.

FREYRE, Gilberto. Açúcar: uma sociologia do doce, com receitas de bolos e doces do Nordeste do Brasil. 5a.ed. revista. São Paulo: Global, 2007.

KEANE, Webb. "Semiotics and the social analysis of material things. Languages & Communication, 23.3, 2003, p. 409-425.

KOSBY, Marília Floor. Nós cultuamos todas as doçuras: as religiões de matriz africana e a tradição doceira de Pelotas. Porto Alegre: Après Coup - Escola de Poesia, 2015.

LÉVI-STRAUSS, Claude. Le Cru et le Cuit. Paris: Plon, 1964.

LIMA, Vivaldo da Costa. As dietas africanas no sistema alimentar brasileiro. Salvador, PEA,1997.

MENEZES, Renata de Castro. Doces santos: sobre os saquinhos de Cosme e Damião. In: Edlaine de Campos Gomes; Paola Lins de Oliveira. (Org.). Olhares sobre o patrimônio religioso. Rio de Janeiro: Mar de Ideias, 2016, p. 57-87.

PEIRANO, Mariza (org). O dito e o feito: ensaios de antropologia dos rituais. Rio de Janeiro : Relume Dumará : Núcleo de Antropologia da Política/UFRJ, 2002

RABELO, Miriam C. Os Percursos Da Comida No Candomblé De Salvador. Papeles de Trabajo, Año 7, N° 11, mayo de 2014, pp. 86-108.

TAMBIAH, S. J. A Performative Approach to Ritual. Proceedings of the British Academy, 65: 113- 169, 1985.

TRINDADE-SERRA, Ordep José. Na trilha das crianças: os erês num terreiro de Angola. Dissertação (Mestrado em Antropologia Social). Programa de Pós-Graduação em Antropologia Social do Instituto de Ciências Humanas da Universidade de Brasília, Brasília, 1978, 413f.

Published

28-10-2019

How to Cite

FREITAS, M. B. M. de. Doces de Crianças: sobre comida e ritual em giras de ibejadas. Equatorial – Revista do Programa de Pós-Graduação em Antropologia Social, [S. l.], v. 6, n. 11, p. 1–19, 2019. DOI: 10.21680/2446-5674.2019v6n11ID16527. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/equatorial/article/view/16527. Acesso em: 24 aug. 2024.