The plenty of waste

Authors

  • Ana Thaís Vasconcelos Santos
  • Jorge Luis Pereira Cavalcante Centro Universitário Inta - UNINTA

DOI:

https://doi.org/10.21680/2446-5674.2022v9n16ID24881

Keywords:

Caju, Desperdício de alimentos, Fotografias

Abstract

Anacardium is a native fruit from the North and Northeast regions of Brazil. It has a pseudo-fruit, peduncle, which is wasted due to the valorization of the chestnut. It serves as raw material for several regional recipes. The photographic work aimed to record images of a moment of devaluation of the use of cashew as one of the historical exponents of food culture in Ceará. The entire work, entitled “The plenty of waste”, took second place in the cultural activity category of the Bachelor's Degree in Nutrition at UNINTA, Sobral, Ceará, Brazil. All images were captured by cell phone. Through the analysis of the photographic message, the devaluation of the peduncle as a raw material is related to the high rate of waste in the region.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALVES, Beatriz Mendes; MARQUES, João Vitor Souza; PARENTE, Cynara Carvalho; MARQUES, Marcos Vinícius Souza; ARCANJO, Francisco Plácido Nogueira; CAJAZEIRAS, Karyne Gomes. Estado nutricional de menores de 5 anos de idade em Sobral-CE. Sanare, Sobral, v. 18, n. 1, p. 50-58, Jan./Jun., 2019.

FERREIRA, Dienka Casle da Costa; BRAGA, Geilton Matheus Sales; MOURA, Juliana Andrade; VIANA, Júlio Bezerra; GONDIM NETO, Leopoldo. Importância do caju no Ceará e seus subprodutos. In: Encontro de Experiências Estudantis. 9. Anais dos Encontros Universitários da Universidade Federal do Ceará. UFC, Fortaleza, v. 1, 2016, p. 4183.

LARREA-KILLINGER, Cristina; FREITAS, Maria do Carmo Soares de; RÊGO, Rita de Cássia Franco. Reima: food prohibitions in fishing communities in Bahia, Brazil. Revista de Alimentação e Cultura das Américas, Brasília, v. 1, n. 1, p. 46-71, Jan./Jun., 2019.

NEVES, Waleskha Benevenuto Pinto; CARMO, Shirlene Kelly Santos; PALÁCIO, Caio Martins; MELO, Ricardo Paulo Fonseca. Caracterização físico-química do caju obtido na região do oeste potiguar. Química: Ciência, Tecnologia e Sociedade, Mossoró, v. 5, n. 2, p. 48-58, Jul./Dez., 2016.

SERRANO, Luiz Augusto Lopes; PESSOA, Pedro Felizardo Adeodato de Paula. Sistema de produção do caju. 2. ed. Brasília: EMBRAPA, 2016.

TORAZZO, Marina Jardim. Sustentabilidade na contemporaneidade: redesign da embalagem comercial do pedúnculo do caju in natura. Monografia (Bacharelado em Design de Produto), Faculdade de Arquitetura, Artes e Comunicação, Universidade Estadual de São Paulo, Bauru, SP, 2017.

ZARO, Marcelo. Desperdício de alimentos: velhos hábitos, novos desafios. Caxias do Sul: EDUCS, 2018.

Published

20-01-2022

How to Cite

SANTOS, A. T. V.; PEREIRA CAVALCANTE, J. L. The plenty of waste. Equatorial – Revista do Programa de Pós-Graduação em Antropologia Social, [S. l.], v. 9, n. 16, p. 1–12, 2022. DOI: 10.21680/2446-5674.2022v9n16ID24881. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/equatorial/article/view/24881. Acesso em: 27 jul. 2024.