Jacutinga

the rural neighborhood, the Social Food Space and labor and kinship relations

Authors

  • Vítor Dittz Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri

DOI:

https://doi.org/10.21680/2446-5674.2021v8n15ID24573

Keywords:

Antropologia social; Espaço Comestível; Sistema Alimentar; Permanências; Mudanças.

Abstract

 

The present article is an ethnography of a rural neighborhood formed by small family units with production destined for subsistence. Jacutinga is located in the municipality of Serro, MG. Throughout the research I analyzed the Social Food Area (Poulain; Proença; 2003) of the residents, especially the Edible Space and the local Food System. Changes and permanence in food, and its production and consumption dynamics were analyzed in the period stretching from 1970 to 2018. Methodological procedures such as recurring semi-structured interviews, participant observation and informal conversations helped in the development of this study. Social relations, work relations as well as sociability around the process of obtaining and of producing foodstuffs were considered throughout the analysis.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BRANDÃO, Carlos Rodrigues. Plantar, colher, comer: um estudo sobre o campesinato goiano. Rio de Janeiro: Graal, 1978.

BRANDÃO, Carlos Rodrigues. Os caipiras de São Paulo. São Paulo: Ed Brasiliense, 1983.

BRANDÃO, Carlos Rodrigues. A partilha da vida. Taubaté: GEIC, Cabral,1995.

CANDIDO, Antônio. Os parceiros do Rio Bonito. São Paulo: Livraria Duas Cidades, 1979.

MACIEL, Maria. Eunice. Identidade cultural e alimentação. IN: CANESQUI, A. M.; GARCIA, R. W. D. Antropologia e nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2005

MARTINS, José de Souza. A sociabilidade do homem simples. 3 ed. São Paulo: Contexto, 2015.

MAUSS, Marcel. Sociologia e antropologia. Tradução: paulo Neves. São Paulo: Cosac Naify, 2015.

POULAIN, Jean-Pierre; PROENÇA, Rossana Pacheco da Costa. O espaço social alimentar: um instrumento para o estudo dos modelos alimentares. Revista de Nutrição, v.16. n.3, p.245-256, 2003.

POULAIN, Jean-Pierre. Sociologias da alimentação: os comedores e o espaço social alimentar. Florianópolis: UFSC, 2004, 311 p.

QUEIROZ, Maria Isaura Pereira. Bairros rurais. Paulistas. São Paulo: Livraria Duas Cidades,1973.

QUEIROZ, Maria. Isaura Pereira. O campesinato brasileiro. Petrópolis: Vozes, 1976.

SANTOS, Milton. Pensando o espaço do homem. 4 ed. São Paulo: HUCITEC, 1997.

WOORTMANN, Ellen F. O sítio camponês. In: Anuário Antropológico 81. Brasília/Rio de Janeiro: EdUnB/Tempo Brasileiro, 1983.

WOORTMANN, Ellen. Memória Alimentar: prescrições e proscrições. In: WOORTMANN, Ellen & CAVIGNAC, Julie (orgs.) Ensaios sobre Antropologia da alimentação: saberes, dinâmicas e patrimônio. Natal: EDUFRN. 2016 p.55-88.

Published

07-08-2021

How to Cite

DITTZ, V. Jacutinga: the rural neighborhood, the Social Food Space and labor and kinship relations. Equatorial – Revista do Programa de Pós-Graduação em Antropologia Social, [S. l.], v. 8, n. 15, p. 1–26, 2021. DOI: 10.21680/2446-5674.2021v8n15ID24573. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/equatorial/article/view/24573. Acesso em: 19 oct. 2024.

Issue

Section

Artigos