ENTRE O FOGÃO E A CIÊNCIA

A comida como objeto de estudo na construção da ciência.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21680/1982-1662.2019v2n25ID17308

Abstract

Nowadays, it is understood that food and food has expanded as a science, being object of scientific and sensorial study at the present time, when sociological, anthropological and also nutritional studies delight not only on the health problems of the individual, but also health collective and social development, cultural formation and transformation, ancestral memory and the construction of traditions through commensality. This fact implies in the understanding that food differs from food, while it is this culturally transformed food, from specific cooking methods that give it a specific cultural and identity character. These identities take place through traditions, regionalisms, specific models of cooking and know-how and, from these conceptions of ancestral practice, one understands what to eat and for what reason to do so. Thus, the problematizations presented here exist with the intention of fomenting a broad discussion about food as a science, food as a characteristic element of distinct identities, as well as acting as an instrument of approximation and distancing of peoples.

 

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Author Biography

Isabela Barbosa, PPGAS/UFRN

Graduada em Ciências Sociais - Licenciatura pela Universidade Federal de Alagoas (UFAL), com atuação nas áreas de Ciência Política e Antropologia. Realizou curso de aperfeiçoamento em Educação e Relações Étnico Raciais, também por esta instituição. Também possui curso Superior Tecnológico em Gastronomia pela UNINASSAU (Ser Educacional). Mestra em Antropologia pela Universidade Federal de Sergipe (UFS), com área de concentração em Antropologia Social e linha de pesquisa em Cultura, Identidade e Patrimônio. Foi bolsista Pesquisadora Capes, onde pesquisou Alimentação e Culinária Quilombola no campo da Identidade, Memória e Patrimônio. É Doutoranda em Antropologia Social pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN) e desenvolve pesquisas na área de etnoculinária, territorialidade e memória na Serra da Barriga - Alagoas, bem como possui estudos sobre o silenciamento museal dos Malês na cidade de Penedo - AL. Professora no curso de Gastronomia nas Instituições de Ensino: Faculdade Pitágoras (Kroton Educacional ) e UNINASSAU (Ser Educacional) na cidade de Maceió/AL e leciona as disciplinas de Antropologia da Alimentação e Cozinha Asiática na Faculdade Pitágoras e Cozinha Regional e História da Alimentação na Uninassau. Atualmente está Coordenadora Pedagógica do Curso de Pós Graduação em Práticas Gastronômicas da Instituição de Ensino UNINASSAU, Maceió - AL.

Published

29-07-2019

How to Cite

BARBOSA, I. ENTRE O FOGÃO E A CIÊNCIA: A comida como objeto de estudo na construção da ciência. Revista Inter-Legere, [S. l.], v. 2, n. 25, p. c17308, 2019. DOI: 10.21680/1982-1662.2019v2n25ID17308. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/interlegere/article/view/17308. Acesso em: 20 dec. 2024.

Issue

Section

DOSSIÊ SOCIOLOGIA DA ALIMENTAÇÃO