Habits of purchasing and consumption of food in families with children uder five years in a municipality of northeast Brazil

Authors

  • Amanda Cristina Batista Costa Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Mariana Silva Bezerra Faculdade de Ciências da Saúde do Trairí, Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Dandara Dantas Pinheiro Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Lígia Rejane Siqueira Garcia Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Layanne Cristini Martin Sousa Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Pryscila Araújo de Goes Universidade Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.21680/2446-7286.2020v6n3ID20335

Abstract

Introduction: The food environment can influence decisions about habits and modify the acquisition and consumption of food when considering that food choices are determined by access, availability, advertising, convenience and price. This can cause considerable changes in eating behavior since childhood. Objective: To evaluate food purchase and consumption habits in families with children under five years old in a municipality in the Northeast of Brazil. Methods: This is a cross-sectional survey, with a quantitative approach, carried out with 138 individuals in the six basic urban health units in the municipality. A structured interview was carried out with the application of questionnaires on socioeconomic information, food buying and consumption habits, food security, self-reported weight and height. The data were analyzed using the Statistical Package for the Social Science Statistics (SPSS) version 23.0. An association test was performed between food buying and consumption habits with socioeconomic data, anthropometric nutritional status and food security. Results: Among the consumption habits evaluated, it was found that the consumption of raw salad (83.8%), fruits (95.9%) and fruit or pulp juice (93.8%) in at least one day a week, they were associated with greater schooling. While the higher frequency of purchase and consumption in restaurants and snack bars was associated with higher income, having a job and not participating in social programs. Conclusions: Healthier buying and eating habits were associated with higher schooling and working conditions and income. As well as access to restaurants and cafeterias for individuals with better purchasing power.

Keywords: Food consumption; health promotion; eating habits

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Author Biographies

Amanda Cristina Batista Costa , Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Faculdade de Ciências e Saúde do Trairi (FACISA/UFRN). Fez parte do projeto de extensão de qualificação e orientação do uso de águas subterrâneas na zona rural da cidade de Santa Cruz/RN, no qual adquiriu experiência em análises físico químicas e microbiológicas. Foi Monitora na área de Nutrição Social, com ênfase nas disciplinas de Politicas Públicas, Educação Alimentar e Nutricional e Ética e Bioética, sendo, posteriormente Tutora da mesma área. Atuou também com tema de fitoterapia para atendimentos Nutricionais na Clínica Escola de Nutrição /(UFRN/FACISA) e recentemente trabalhou com os temas: Nutrição e Ambiente Alimentar, Segurança Alimentar e Nutricional, Políticas e Programas de Alimentação.

Dandara Dantas Pinheiro, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduanda em Nutrição na Faculdade de Ciências e Saúde do Trairí

Lígia Rejane Siqueira Garcia , Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (2004), especialização em Nutrição Clínica pela UGF (2007) e em Gestão da Política Nacional de Alimentação e Nutrição pela Fiocruz (2014), mestrado em Bioquímica pela UFRN (2009), Doutorado em Saúde Coletiva - UFRN (2018). Atualmente é professora do Magistério Superior da FACISA/UFRN. Tem experiência na área de Nutrição Clínica e Saúde Coletiva, com ênfase em Saúde Pública e Nutrição Materno Infantil

Layanne Cristini Martin Sousa , Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (2014). Mestre em Saúde Coletiva pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (2017). Atuou como Professora Substituta da Faculdade de Ciências da Saúde do Trairi (UFRN) nas áreas de Nutrição Social e Nutrição & Dietética. Áreas de interesse: Nutrição em Saúde Pública; Saúde Coletiva; Vigilância em Saúde; Envelhecimento Humano e Saúde

Pryscila Araújo de Goes , Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Mestre em Saúde Coletiva pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Especialista em Saúde Coletiva, com ênfase na Estratégia Saúde da Família; Graduada em Nutrição; Técnica em gerência de Alimentos e bebidas. Com experiências áreas de hotelaria, educação nutricional em grupos de idosos e docência.

Published

26-09-2020

How to Cite

CRISTINA BATISTA COSTA , A.; SILVA BEZERRA , M. .; DANTAS PINHEIRO, D.; REJANE SIQUEIRA GARCIA , L.; CRISTINI MARTIN SOUSA , L.; ARAÚJO DE GOES , P. Habits of purchasing and consumption of food in families with children uder five years in a municipality of northeast Brazil. Revista Ciência Plural, [S. l.], v. 6, n. 3, p. 154–173, 2020. DOI: 10.21680/2446-7286.2020v6n3ID20335. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/rcp/article/view/20335. Acesso em: 22 nov. 2024.