NUTRINEWS (COVID-19): AÇÃO EXTENSIONISTA SOBRE NUTRIÇÃO, SAÚDE E SEGURANÇA DOS ALIMENTOS NO CONTEXTO DA PANDEMIA POR SARS-COV-2

Authors

  • Raniella Borges da Silva Universidade Federal do Piauí
  • Thayane Ribeiro Mendes da Silva Universidade Federal do Piauí
  • Gabrielle da Silva Fernandes Universidade Federal do Piauí
  • Yarla Maria Santana Ribeiro Universidade Federal do Piauí
  • Maria Alissia Costa Carvalho Universidade Federal do Piauí
  • Mikaely dos Santos Ribeiro Universidade Federal do Piauí
  • Iely Jaqueline de Oliveira Bueno Universidade Federal do Piauí
  • Maria do Rosário Conceição Moura Nunes
  • Josie Haydée Lima Ferreira Universidade Federal do Piauí https://orcid.org/0000-0003-4877-0103

DOI:

https://doi.org/10.21680/2446-7286.2023v9n1ID29738

Abstract

ABSTRACT

Introduction: The pandemic of COVID-19 brought innumerous challenges for the health and education of the Brazilian population. The extension actions developed by Higher Education Institutions, great allies in the promotion of education and dissemination of knowledge, also found the challenge of transposing the walls of universities to bring reliable information and scientific knowledge in times of social isolation and a culture of misinformation. Objective:  The aim of this research study is to report the experience gained through the implementation of a university extension project that made use of social media to disseminate updated news on nutrition, health and food safety in the context of the SARS-CoV-2 pandemic. Methodology:  This is a descriptive study, of the experience report type, in which the execution of the university extension project: "Decomplicating nutrition and food safety in the context of the SARS-CoV-2 pandemic" is described. Results: The development of the extension project during the pandemic succeeded in promoting the socialization of instructions, tips and information on food safety, health and nutrition, making use of social media to disseminate tips and updated information on nutrition and food safety in the context of the SARS-CoV-2 pandemic. Conclusions: It was verified that both in-person and distance extensionist actions have common characteristics, which include dedication, involvement, active posture of the coordinating teacher, students and the public attended.

Keywords: Use of Social Networks; Public health; Nutrition; Pandemic.

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Author Biographies

Raniella Borges da Silva, Universidade Federal do Piauí

Extensionista e acadêmica de nutrição pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Teresina, Piauí

Thayane Ribeiro Mendes da Silva, Universidade Federal do Piauí

Extensionista e acadêmica de Nutrição pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Teresina, Piauí

Gabrielle da Silva Fernandes, Universidade Federal do Piauí

Extensionista e acadêmica de Nutrição pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Teresina, Piauí

Yarla Maria Santana Ribeiro, Universidade Federal do Piauí

Extensionista e acadêmica de Nutrição pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Teresina, Piauí

Maria Alissia Costa Carvalho, Universidade Federal do Piauí

Extensionista e acadêmica de Nutrição pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Teresina, Piauí

Mikaely dos Santos Ribeiro, Universidade Federal do Piauí

Extensionista e acadêmica de nutrição pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Teresina, Piauí

Iely Jaqueline de Oliveira Bueno, Universidade Federal do Piauí

Extensionista e acadêmica de nutrição pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Teresina, Piauí

Maria do Rosário Conceição Moura Nunes

Doutora em Microbiologia pela Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG ● Docente e pesquisadora vinculada ao departamento de Parasitologia e Microbiologia da Universidade Federal do Piauí

Josie Haydée Lima Ferreira, Universidade Federal do Piauí

Pesquisadora do Programa de Pós- Graduação em Ciências e Saúde da Universidade Federal do Piauí - UFPI. Doutora em Microbiolo.gia e Imunologia pela Universidade Federal de São Paulo -UNIFESP

Published

27-04-2023

How to Cite

BORGES DA SILVA, R. .; RIBEIRO MENDES DA SILVA, T. .; DA SILVA FERNANDES, G. .; MARIA SANTANA RIBEIRO, Y. .; COSTA CARVALHO, M. A. .; DOS SANTOS RIBEIRO, M. .; DE OLIVEIRA BUENO, I. J. .; MOURA NUNES, M. do R. C.; LIMA FERREIRA, J. H. NUTRINEWS (COVID-19): AÇÃO EXTENSIONISTA SOBRE NUTRIÇÃO, SAÚDE E SEGURANÇA DOS ALIMENTOS NO CONTEXTO DA PANDEMIA POR SARS-COV-2. Revista Ciência Plural, [S. l.], v. 9, n. 1, p. 1–16, 2023. DOI: 10.21680/2446-7286.2023v9n1ID29738. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/rcp/article/view/29738. Acesso em: 23 jul. 2024.

Issue

Section

Relato de experiência