OS FOODIES NA ARENA SOCIOLÓGICA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21680/1982-1662.2019v2n25ID18333

Abstract

This conceptual research problematizes the concept of foodie, neologism coined by the gastronomic critic Gael Greene and popularized by the journalists Ann Barr and Paul Levy in his The Official Foodie Handbook, published in the decade of 1990. The phenomenon is explored with much more vigor through the lenses of journalists in gastronomic columns and little discussed in the Social Sciences. The study reveals the sociological potential of this thematic that transpasses categories of analysis as class, gender, consumption, lifestyle, hedonism and ethics.

Keywords: Foodies. Food. Gastronomy. Lifestyle.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Elaine de Azevedo, PGCS - UFES

É doutora em Sociologia Política (2009) na área de Sociologia Ambiental e Sociologia do Conhecimento Científico, com pesquisa em Controvérsias e Percepção de Análise de Riscos na Ciência. Fez estágio pós doutoral (2010-2011) no Departamento de Prática de Saúde Pública, na Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, pesquisando os campos de estudo da Agroecologia e da Promoção da Saúde. Atualmente é Professora Adjunta na Universidade Federal do Espírito Santo, na Graduação e no Programa de Pós Graduação em Ciências Sociais (PGCS) no Departamento de Ciências Sociais do Centro de Ciências Humanas e Naturais. É coordenadora do Grupos de Pesquisa CNPq/ UFES: Diálogos entre Sociologia e Artes e Ambiente e Sociedade. É membro da International Association of Socioloy. Áreas de interesse e atuação: Sociologia da Alimentação. Sociologia da Saúde. Sociologia Ambiental. Saúde Coletiva. Promoção da Saúde. Agricultura Familiar Orgânica e Agroecologia. Riscos Ambientais vinculados a produção de alimentos. Segurança Alimentar e Nutricional. Consumo Sustentável. Ativismo Alimentar. Arte Socialmente Engajada.

Published

25-07-2019

How to Cite

AZEVEDO, E. de. OS FOODIES NA ARENA SOCIOLÓGICA. Revista Inter-Legere, [S. l.], v. 2, n. 25, p. c18333, 2019. DOI: 10.21680/1982-1662.2019v2n25ID18333. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/interlegere/article/view/18333. Acesso em: 5 jul. 2024.

Issue

Section

DOSSIÊ SOCIOLOGIA DA ALIMENTAÇÃO